Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Формация "Таласъмче" открива есенния културен сезон в Българското консулство в Ню Йорк

Снимка: Facebook /talasumche

Детската вокално-театрална формация "Таласъмче" тази вечер (13 септември) ще открие с концерт есенния културен сезон в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Цялостната организация по посещението на детската формация от България в САЩ е поета от Българско училище "Гергана" в Ню Йорк. От 18:45 часа местно време малките изпълнители ще представят спектакъла "Трите феи и спящата красавица" – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо. Съвременният прочит на текста е дело на Теодора Попова. Автор на музиката е Димитър Костанцалиев – диригент, вокален педагог и композитор. Той основава Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" през 1992 г. Оттогава повече от 300 деца на възраст между 4 и 18 години сa се радвали на привилегията да бъдат част от Формацията.


За мисията си да работи с тези деца Димитър Костанцалиев казва:

"На първо място искам да накарам децата да заобичат музиката, след това да започнат да я чувстват и съпреживяват. Искам да създам в тях чувство за стил, хармония и форма в музиката. Да се докоснеш до необятния свят на театъра, танца и музиката е привилегия, която не всеки има шанса да получи. Запознаването с този свят носи неподозирани усещания, радост, трепет и удовлетворение."

За три десетилетия ДВТФ "Таласъмче" има издадени 11 самостоятелни и 6 сборни албума, 16 мюзикъла и музикално-театрални спектакли, множество сценични изяви у нас и в чужбина, спечелени първи награди и Гран При в редица страни. Песни на Таласъмчетата са включени в учебници по музика за началните класове. Освен най-новите детски песни на български композитори и съвременна поп музика, в репертоара на групата присъстват още църковно-славянски песнопения, класически и народни песни.

Редактор: Диляна Трачева

Още от категорията

Здравка Евтимова

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА.  Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари..

публикувано на 04.12.23 в 14:45

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и..

публикувано на 27.11.23 в 17:25