Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отиде си известният скулптор и художник Ставри Калинов

Ставри Калинов
Снимка: СБХ

На 78 години почина известният български творец Ставри Калинов. Негови творби са представяни на изложби в България, бивша Югославия, Италия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, Австралия, САЩ и други държави. 

Ставри Калинов е създател на статуетките за победителите в множество елитни конкурси в България. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев. През 2006 г. на входа на Стария Несебър е издигната 10-метровата "Статуя на рибаря" на Ставри Калинов, превърнала се в символ на града.

"Зад характерната му блага усмивка и безспорния му ярък талант извираше неговото пословично удивление, любопитство и преклонение пред многообразието на живота, пред величието на търсещата човешка душа, пред неочакваните творчески метафори и трансформации, видими само за големия артист", написаха във Фейсбук от семейството на твореца.

Поклонението ще се състои на 16 септември (събота) от 12.00 ч. в храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Граф Игнатиев“ 25, София.

Поклон пред паметта на твореца!

Още от категорията

Здравка Евтимова

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА.  Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари..

публикувано на 04.12.23 в 14:45

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и..

публикувано на 27.11.23 в 17:25