Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Послания" бележат 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Златю Бояджиев – „Брезовски овчари”, 1941
Снимка: nationalgallery.bg

Мащабна изложба "Послания" по случай 120-годишнината от рождението на големия български художник Златю Бояджиев (1903 -1976) открива Националната галерия днес от 18.00 ч. в Двореца на пл. "Княз Александър I" 1. 

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични посоки в творчеството на автора до 1951 г., когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната половина на тялото, както и промените в живописния му изказ след тази дата, когато той отново започва да рисува, но вече с лявата ръка.

В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи и от частни колекции. Изложбата може да бъде видяна до 7 януари 2024 г. 

БНР подкасти:

Още от категорията

За 50-и път Софийски международен панаир на книгата

Започва юбилейният Софийски международен панаир на книгата

“Създаваме истории. Създаваме история” е мотото на 50-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата. На форума, организиран от Асоциация “Българска книга”, ще се представят близо 170..

публикувано на 05.12.23 в 05:25
Здравка Евтимова

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА.  Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари..

публикувано на 04.12.23 в 14:45

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50