Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Пекин художникът Валентин Йорданов гледа към фестивала "Животът е красив" в Лас Вегас

Свой прочит на темата "Изкуството, водещо в бъдещето" представи българският художник Валентин Йорданов на 23-ото издание на Пекин Арт Експо 2023 (Beijing Art Expo), едно от най-големите културни събития в Китай, провело се в началото на месеца. Повече от десетилетие Валентин Йорданов живее и твори в САЩ.

"Серията от творби отразява динамичния свят, в който живеем – от момента, в който светът се затвори, до днес, когато всичко е по-бързо и всеки е навсякъде", каза творецът в интервю за Радио България след участието си на мащабното международно арт-събитие в Пекин.


"Аз представих 9 картини с голям мащаб, някои от които бяха 2 на 2 метра големи – допълва Валентин Йорданов, уточнявайки, че шест от творбите му са били създадени специално за тази изложба. – След като аранжирахме картините с моя куратор и галерист в Пекин, организаторите ми споделиха, че това е една от най-големите български прояви в Пекин и на този арт форум за последните 22 години. Също така ми казаха, че ще гледат и в бъдеще за още български изяви и творци – те бяха много доволни, тъй като всички хора, които са посетили павилиона са били много любопитни към картините, откъде идват. Също така поставихме голям постер на стената с моето изображение, с информация за България, за картините."


Художникът не крие, че Азия е нов хоризонт пред него – това е един от модерните центрове за представяне на изкуство, тъй като изобилства от ценители и колекционери. Именно затова в момента обмисля самостоятелна изложба в Пекин, предстои му участие и в арт-шоу в Сеул. Преди това обаче, ще се включи във фестивала "Животът е красив" (Life is Beautiful Festival), от 22 до 24 септември в Лас Вегас. Поканата за това събитие дошла точно когато започнал работата по нов, интересен проект:

"Аз започнах да работя по няколко картини с LED светлини, защото в повечето творби вземам вдъхновение от Лас Вегас – от града, от светлините. Започнах да правя инсталации с платформи, светлини и рисунки и точно в този момент, един от най-големите фестивали в Невада – „Животът е красив“, който ще затвори централната част от Лас Вегас, ме попитаха дали искам да участвам в 10-ото издание на форума. Това е чудесна възможност. Там ще направя една работа 3 на 3 метра с LED светлини, много абстрактни урбанистични цветни елементи, много динамични също така – вкарах и някои елементи от планините наоколо."

Вижте още:

Интервю: Мария Самичкова

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50