Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Край средновековния град Русокастро откриха монументална крепостна стена

Снимка: РИМ - Бургас

Откритата през този археологически сезон монументална крепостна стена е дълга 70 метра и широка от 1,8 до 3 метра, информират от Регионалния исторически музей в Бургас. Стената край средновековния град Русокастро е запазена на височина до 2,5 метра. Изградена е от добре оформени лицеви камъни и хоросан. На места стъпва върху материковата скала, но другаде е иззидана върху пласт от пръст и камъни.


Стената е построена през VI век. Допълнително е удебелявана и преустройвана в средата на XIII, края на XIII и през XIVвек. Археолозите от Бургаския музей, проучващи средновековния град, откриха и нов, неизвестен до този момент вход в стената. Той е широк 2,6 метра, изграден е през XIII век, но през XIV век е бил зазидан.


Археологическите работи са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Снимки: РИМ-Бургас

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19