Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва преброяване на населението в Албания

Процесът е важен и за българското национално малцинство

Снимка: архив

От 18 септември в Албания започва преброяване на населението, което ще продължи шест седмици. Въпросникът съдържа около 100 въпроса и само три от тях, свързани с вярата, етническата принадлежност и религията, не са задължителни.

Преброяването е важно и за България, защото е първото след официалното признаване на българското национално малцинство през 2017 г., а от резултатите зависи статутът му да бъде защитен. 

По време на посещението си в Албания миналата седмица (14-16 септември) вицепрезидентът Илияна Йотова получи уверенията на местните власти, че преброяването ще се проведе според най-високите европейски стандарти – със спазване на правата на всички етнически общности, включително на българската.


Вицепрезидентът изтъкна важността на разяснителната кампания за българите в труднодостъпните райони, както и притеснителните сигнали, че емисари на други етнически общности обясняват на хората от нашия етнос, че са македонци и че никога не е имало българи. “Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за ХХI век, защото човек трябва свободно да защитава своята идентичност. Аз имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това”, каза Илияна Йотова.

Преброяването на населението е 12-о поред след обявяването на Албания за независима държава през 1912 г., а първото е проведено през 1923 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45