Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна учебната година в няколко български училища в САЩ

8
Снимка: Генерално консулство Чикаго

Първият учебен звънец прозвуча в няколко български неделни училища в САЩ. За 19-а поредна година училище “Знание” отвори широко вратите си за познанието и българщината. „Водени от директорката Лиляна Паслиева, ученици и учители прекрачиха прага на любимото училище, за да учат българското четмо и писмо“, написа във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


Всяка събота или неделя, деца, учители и родители заместват почивката с учене на български език, история и география. Някои пътуват с часове, за да стигнат до своите класни стаи. 


Предградията на Чикаго са приютили 13 български неделни училища. Но не всички българчета в Америка имат свое неделно училище. Светослав Станков обяснява, че има малки български общности в Америка, като тези в Минеаполис и Уисконсин дейл, където поради липса на достатъчно деца и учители, учебният процес се води от родители-доброволци по взаимоучителния метод. „Дълбок поклон пред всички български учители по света, нашите съвременни просветители и апостоли на знанието!“, пише в заключение генералният ни консул в Чикаго.


Българското училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ Лос Анджелис също посрещна своите възпитаници с тържество, на което приветствие отправи генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

Училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис е открито на 2 октомври 2011г., а по-късно е учредена и Bulgarian-American Cultural Educational Foundation, регистрирана като организация с нестопанска цел по законите на щата Калифорния за осъществяване на образователна и културна дейност.


Преди седмица беше открита и учебната година, 20-а по ред, в нюйоркското училище "Гергана", с вдъхновяващо и емоционално тържество, на което освен талантливите възпитаници на школото, се изявиха и специалните им гости от България – формация „Таласъмче“. „Гарганчета и таласъмчета пяха заедно химна на училище "Гергана" по музика на Красимир Милетков и текст на Ангелина Жекова", с гордост отбелязват от училището. 

Първият училищен звънец удари и за възпитаниците на най-голямото българско училище в Ню Йорк - "Христо Ботев". 


"Щастливи сме да видим отново нашите пораснали деца, да посрещнем многото ни нови ученици, да бъдем отново заедно с нашите учители и родители! Какъв ден беше само?! Чухме стихотворения на чудесен български език от нашите ученици от 3, 4 и 7 клас, радвахме се на танцьорите от 11 клас, предадохме Ключа на знанието на нашите първокласници, споделихме приключения от лятото и учихме! Здрава и успешна учебна година, наше голямо училищно семейство!" - пишат във Фейсбук страницата си от училището. 


Училище "Христо Ботев" продължава да записва нови ученици. То работи по програмата на МОН и издава лицензирани удостоверения. Приемат се ученици от 1 до 12 клас, както и деца от 3-5 години. Предлага обучение по български език и литература, история, география, човек и общество, фолклор и традиции. Има езикови групи, предучилищни групи, детско театрално студио, детски танцов състав, клуб по математика, клуб по журналистика за ученици от 8-12 клас. Училище "Христо Ботев" работим с деца от три континента, като използва онлайн платформата ZOOM. 

На 24 септември предстои да отвори врати българското училище „Деца като слънца“ в Кънектикът, както и още български школа зад Океана. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30