Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна учебната година в няколко български училища в САЩ

8
Снимка: Генерално консулство Чикаго

Първият учебен звънец прозвуча в няколко български неделни училища в САЩ. За 19-а поредна година училище “Знание” отвори широко вратите си за познанието и българщината. „Водени от директорката Лиляна Паслиева, ученици и учители прекрачиха прага на любимото училище, за да учат българското четмо и писмо“, написа във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


Всяка събота или неделя, деца, учители и родители заместват почивката с учене на български език, история и география. Някои пътуват с часове, за да стигнат до своите класни стаи. 


Предградията на Чикаго са приютили 13 български неделни училища. Но не всички българчета в Америка имат свое неделно училище. Светослав Станков обяснява, че има малки български общности в Америка, като тези в Минеаполис и Уисконсин дейл, където поради липса на достатъчно деца и учители, учебният процес се води от родители-доброволци по взаимоучителния метод. „Дълбок поклон пред всички български учители по света, нашите съвременни просветители и апостоли на знанието!“, пише в заключение генералният ни консул в Чикаго.


Българското училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ Лос Анджелис също посрещна своите възпитаници с тържество, на което приветствие отправи генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

Училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис е открито на 2 октомври 2011г., а по-късно е учредена и Bulgarian-American Cultural Educational Foundation, регистрирана като организация с нестопанска цел по законите на щата Калифорния за осъществяване на образователна и културна дейност.


Преди седмица беше открита и учебната година, 20-а по ред, в нюйоркското училище "Гергана", с вдъхновяващо и емоционално тържество, на което освен талантливите възпитаници на школото, се изявиха и специалните им гости от България – формация „Таласъмче“. „Гарганчета и таласъмчета пяха заедно химна на училище "Гергана" по музика на Красимир Милетков и текст на Ангелина Жекова", с гордост отбелязват от училището. 

Първият училищен звънец удари и за възпитаниците на най-голямото българско училище в Ню Йорк - "Христо Ботев". 


"Щастливи сме да видим отново нашите пораснали деца, да посрещнем многото ни нови ученици, да бъдем отново заедно с нашите учители и родители! Какъв ден беше само?! Чухме стихотворения на чудесен български език от нашите ученици от 3, 4 и 7 клас, радвахме се на танцьорите от 11 клас, предадохме Ключа на знанието на нашите първокласници, споделихме приключения от лятото и учихме! Здрава и успешна учебна година, наше голямо училищно семейство!" - пишат във Фейсбук страницата си от училището. 


Училище "Христо Ботев" продължава да записва нови ученици. То работи по програмата на МОН и издава лицензирани удостоверения. Приемат се ученици от 1 до 12 клас, както и деца от 3-5 години. Предлага обучение по български език и литература, история, география, човек и общество, фолклор и традиции. Има езикови групи, предучилищни групи, детско театрално студио, детски танцов състав, клуб по математика, клуб по журналистика за ученици от 8-12 клас. Училище "Христо Ботев" работим с деца от три континента, като използва онлайн платформата ZOOM. 

На 24 септември предстои да отвори врати българското училище „Деца като слънца“ в Кънектикът, както и още български школа зад Океана. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50