Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

Райна Кабаиванска с лично послание към децата и учителите им

7
Снимка: Личен архив

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а кулминацията на празника беше пред паметника на Иван Вазов в италианската столица. Там ученици, родители и учители поднесоха цветя и рецитираха стихове, информира създателят на училището Венета Ненкова.


Важна част от работата на образователното средище е свързана с издирване, превод и публикуване на текстове за италианско-българските връзки, а също - създаване на късометражни филми за събития и личности, допринесли за сближаването на двата народа. 


На откриването на учебната година беше представен двуезичен филм за скулптора Арналдо Дзоки, автор на емблематични паметници в София, Русе и други български градове, озвучен от децата на ЧДГ "Смехорания" в гр.Русе, но също така преведен със субтитри от българчетата в Италия. Гостите на празника се насладиха и на изложбата „Приказният свят на природата 23“, организирана от русенското сдружение „Дунавско сияние“. 


В събитието в Рим участваха и преподаватели от ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, гостуващи по повод обсъждането на проблеми, свързани с преподаването на български език и култура в чуждоезикова среда по националната програма за утвърждаване на българистиката по света и по европейската „Еразъм +“.


Не по-малко вълнуващо беше преживяването на първия учебен ден и във Флоренция, където първият учебен ден в българското училище беше съпроводен с поздрав от световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска. Тя пожела на всички деца в Италия успешна нова година!

Усмихнати и пълни с положителен заряд деца и още по-мотивирани учители и родители прекрачиха отново прага на българското училище в града на Медичите! Специални благодарности бяха отправени към всички деца, родители и учители от управителния съвет на училището за всеотдайността и мотивацията да продължат заедно напред и нагоре по пътищата на знанието. На добър час! 

Снимки: Училище "Асен и Илия Пейкови"

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30