Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария отпразнуваха Деня на българската независимост

Снимка: БТА

Денят на българската независимост беше отбелязан от българите в Унгария. Това съобщи за БТА главният редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“ Светла Кьосева. Тържеството, в което са взели участие български организации от цялата страна, се е състояло в събота. Участниците са поднесли венци на паметника Български дулап, а присъстващите са били приветствани от посланик Христо Полендаков и българския застъпник в унгарския парламент Симеон Варга. Празникът е продължил с програма на танцовите състави „Росица“ и „Янтра“ и с дегустация на български ястия.
Традиция е Денят на независимостта да се отбелязва в град Халастелек. Селището е създадено в началото на ХХ век от български градинари, които намират там добри условия за своите зеленчукови градини – налична е вода от Дунав, в близост е големият град, където могат да пласират стоката си. На влизане в Халастелек и сега посреща табела на кирилица, разказва Светла Кьосева. По думите ѝ, днес българите са незначителна по брой част от населението, но се ползват с авторитет от местните жители и власти. В града е изграден парк, посветен на българските градинарски семейства, и е реконструиран дулап – водно колело, с което са напоявали градините и благодарение на което тяхната зеленчукова продукция става най-търсена в Унгария. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35