Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XVI издание на Дни на българското кино в Рим

Български филми завладяват сърцето на Вечния град

Специални гости на фестивала са министърът на културата Кръстьо Кръстев и номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова

Снимка: festacinemabulgaro.com

Тази година традициите не са това, което са и за първи път Дните на българското кино в Рим се случват не в началото, а в края на лятото. Причината е, че мястото на всички прожекции – „Дом на киното“, вече е под ръководство на Фестивала на италианското кино и фондацията към него (Fondazione Cinema per Roma), обясни специално за Радио България Жана Яковлева, основател на форума и директор на Българския културен институт в италианската столица. Сега, след съществен ремонт, едно от най-красивите и емблематични места в сърцето на Вечния град, разположено в градините на „Вила Боргезе“, отново отваря врати за българското кино.

Шестнадесетото издание на фестивала започва в Деня на независимостта на България - 22 септември, и ще продължи три дни. Наред с българските филмови творци и актьори, които лично ще представят творбите си на зрителите, специални гости форума ще бъдат министърът на културата Кръстьо Кръстев и посланикът на България в Италия Тодор Стоянов.

Жана Яковлева

„През всички тези години сме изкачили много стъпала от „стълбата“ и успяваме да се качваме все по-нагоре“, казва ни Жана и споделя за изключително важна среща за родното седмо изкуство.

„Гостуването на министъра на културата на България Кръстьо Кръстев на 22 септември ще започне със среща с Киара Сбариджа, която е Президент на филмовото студио „Чинечита“ и президент на Асоциацията на аудио-визуалните продуценти в Италия. Аз съм много щастлива, че тази среща ще се случи, защото това ще даде на нашето българско кино едно ново лице, нови приятели, с които ще проведем разговор за бъдещото на копродукциите между двете страни. Всичко това е в един много труден момент, когато киното беше замряло, минахме (последните години) през много тежки моменти за културата навсякъде по света. Смятам, че тази среща ще отвори нова врата и нови възможности както за българи, така и за италианци. Също така в събота, на 23 септември, всички зрители ще имат възможност да се срещнат лично с нашата прекрасна актриса Мария Бакалова. Не мога да скрия, че и тук, в Рим, Мария е много очакван гост, който предизвиква огромен интерес. И друг път съм споменавала, но тя преди години, като съвсем млада, участва в кастинга за филма „Гомор“ и стигна до финалния му етап за една от ролите в него. Не я избраха, защото беше твърде млада според екипа. Лично на мен режисьорът Матео Гароне към този момент ми каза – „Как съжалявам, че не се спрях на нея тогава. Как хубаво се разви това момиче“. И сега целият екип на филма искат да дойдат да я видят. Смятам, че и за самата Мария, и за нас – българите, тази среща ще бъде една огромна радост и почитане на българската култура“ – с гордост разказва Жана Яковлева.


Колкото до самата програма на фестивала, тази година тя ще започне с прожекция на филма „Чалга“ на режисьора Мариан Вълев, заснет изцяло с телефон

Любопитен факт е, че в него участва и самата Жана Яковлева. През втория ден ще бъдат показани игралните филми „Български кораб потъва в бурно море“ на режисьора Петринел Гочев и „Добрият шофьор “ на Тонислав Христов.

„В третата вечер ще имаме възможност да видим „Ваклуш“ на Николай Василев. Един много интересен документален филм за Ваклуш Толев, който в последно време провокира интереса към документалното ни кино, което не е добре познато в Италия. Аз много се радвам, че след хубавите филми за нашите оперни певци, които направи Найо Тицин, сега този филм ще разкаже за един българин, който е отдал живота си за нещо, което все още италианците не могат добре да проумеят – свободата. За мен това е изключително важно. Финал тази година ще поставим с българо-италианска премиера на филма „Блок“ на режисьора Тодор Мацанов . Филм, който разказва за времето на локдаун и е заснет точно по време на пандемията. Направен е изцяло от италиански продуцент - Франческо Фратини, който от години живее в България и успява да види възможностите на родното ни кино.“

Какво ще успеят да „видят“ жителите и гостите на Рим от новото българско кино предстои да разберем. Надеждата на Жана Яковлева е само една – всеки един зрител да отнесе в дома си малко топлина и малко повече разбиране за България. Всички прожекции в рамките на Дните на българското кино Рим са с вход свободен до запълване на местата в залата. А българката, начело на Културния ни институт там и днес признава, че въпреки почти трите десетилетия живот в Италия, душата й продължава да бие с България в мислите й, с всичките  проблеми, болки и радости.

„Благодаря и много здраве и усмивки на моята България!“ – пожелава за финал Жана Яковлева на слушателите на Радио България.

Вижте също:

Снимки: festacinemabulgaro.com, Facebook /ЧАЛГА, Facebook /Jana Iakovleva, siff.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15