Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От октомври сами ще сканираме бордните си карти на летище София

Снимка: Pixabay

Модерна система за самостоятелно сканиране на бордните карти при първата проверка предстои да бъде въведена на летище София. Системата е вече поръчана и се очаква да бъде доставена през следващия месец, съобщава TravelNews. Така, още на ниво 0 на Терминал 2, всички пътници сами ще сканират баркода на бордните си карти. При правилна бордна карта, вратичките ще се отварят автоматично и хората ще се качват на следващото ниво за проверката на скенерите, обяснява Димитър Биков, директор "Бизнес развитие" в "СОФ Кънект", концесионер на летището.

Бордните карти могат да бъдат на телефона или разпечатани на хартия. По този начин вече няма да има струпване на пътници при сканирането на бордните карти, където в момента има само три гишета. Служителите ще продължат да помагат на пътниците при сканирането и ще напътстват тези с проблемните баркодове, когато машините не ги допускат.

През 2024 г. летище София планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж, където пътниците сами ще мерят куфарите, ще поставят стикерите и ще ги пускат на лентата.

Целта отново е облекчаване на опашките, които се получават в най-натоварените часове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01