Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Добруджа зове и ликува“ – мултимедийни презентации на РИМ - Добрич

Снимка: РИМ - Добрич

По повод 83-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, на сайта на Регионалния исторически музей в Добрич могат да се видят мултимедийните презентации „Добруджа зове“ и „Добрич ликува“.

Богатият снимков материал проследява паметните събития от есента на 1940 г. Показани са моменти от работата на нашата делегация в румънския град Крайова до подписването на договора на 7 септември, навлизането на българската армия в Южна Добруджа, което се случва в периода между 21 септември и 1 октомври 1940 г. Снимките са запечатали радостта на добруджанци при посрещането на българските воини в Балчик и Тутракан на 21 септември, Добрич и Каварна на 25 септември, Силистра на 1 октомври. 


Показана е и трагедията на българите от Северна Добруджа, които по силата на договора са принудени да се преселят на юг. Близо 70 хиляди севернодобруджанци са настанени в градовете и селата на Южна Добруджа. В презентациите са използвани снимки от фондовете на Историческите музеи на Добрич, Силистра,Тутракан, Генерал Тошево и от богатата колекция от стари стъклени негативи на паметници на културата, снимани из българските земи в началото на миналия век, съхранена от американското семейство Нели и Роберт Гипсън, известна като архив „Гипсън“.

Снимки: РИМ - Добрич

Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19