Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на Руската църква в София ще бъде решена от Руската православна църква

Руската църква в София
Снимка: Венета Николова

Граждани се събраха пред Руската църква в София, за да изразят недоволство от нейното затваряне. “Руският храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, сега ще бъде затворен”, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова след решението на властите ни да експулсират предстоятеля на църквата и двама беларуски свещеници, тъй като представляват заплаха за националната сигурност.

ДАНС експулсира руснак и двама беларуси

Междувременно военният министър Тодор Тагарев коментира, че службите ни разполагат с достатъчно убедителна информация, че тримата служат на геополитическите интереси на Москва. “Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България”, заяви, от своя страна, премиерът Николай Денков.

Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, гласи съобщение на фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Пред телевизия “Русия 24” руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че българският посланик Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство заради експулсирането на тримата свещеници. Тя допусна ответни мерки от руска страна, но се застрахова: “Мисля, че никой няма да предприема огледални действия по отношение на Българската православна църква в Москва. Ние не сме варвари.”




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30