Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българи от Ню Йорк празнуваха Деня на независимостта с външния ни министър

Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

Генералното консулство на България в Ню Йорк стана домакин на емоционална българска вечер. По повод Деня на независимостта, десетки българи и техните семейства се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, информират от пресцентъра на ведомството. На приема са присъствали също Лъчезара Стоева, посланик в Постоянното представителство на Република България към ООН, заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, представители на Министерския съвет и на дипломатическата служба.


Министър Габриел е останала силно впечатлена от енергията, разнообразните интереси и постиженията на българската общност в североизточните щати на САЩ, информират от Генералното консулство на България в Ню Йорк. „Зареждаща и сърдечна среща с българската общност в Ню Йорк по повод Деня на Независимостта на България. История, култура, таланти - благодаря за топлото посрещане и споделен опит“ – написа по-късно и самата Мария Габриел във Фейсбук.

Мария Габриел и Ангел Ангелов

В приветствията и на вицепремиера, и на генералния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов беше обърнато специално внимание на успехите на българската дипломация, които са направили възможно обявяването на независимостта на България преди 115 г.  

„Заедно можем да напишем новата  българска история на успеха, а за това е важно и включването на  хора като вас, които виждате България отвън, но я носите в сърцата си. С обединени усилия, заедно,  можем да работим, за да пребъде България“, е казала Мария Габриел пред българите в Ню Йорк.

Лора Ал-Ахмад, М.Габриел и А.Ангелов

Талантливият пианист и композитор от българската общност Лора Ал-Ахмад е изпълнила националния ни химн, казват от генералното ни консулство и припомнят, че Лора е представител на инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" (Bulgarian Concert Evenings in New York), която си партнира с Генеранлното консулство вече 18 години.

Първият дипломат на България беше в Ню Йорк за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тя ръководи и българската делегация на предстоящата на 25 септември във Вашингтон Втора сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ. 

Снимки: Министерство на външните работи, Генерално консулство на България в Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30