Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера откри новия си сезон в „Цари Мали град“, а комплексът отпразнува 10-и рожден ден

7
Снимка: БТА

С концерт на Софийската опера и балет културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ отбеляза десет години от откриването си. А операта даде начало на новия си концертен сезон.


Неслучайно режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена по стиховете на писателя Тихомир Павлов и музиката на отец Кирил Попов. Посветена на Свети Йоан Рилски, поемата е и алюзия на апостолската дейност по създаване, утвърждаване и разпространение на нови творби в националното ни оперно изкуство.


На събитието в „Цари мали град“ директорът на Историческия музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов подчерта, че църквата на крепостта е приела да пренощуват мощите на свети Иван Рилски при пренасянето им от Велико Търново до Рилския манастир. Д-р Хаджиангелов отчете и, че за десет години, откакто е открит комплексът „Цари Мали град“, той е посетен от близо 2 милиона души.  

Маестро Пламен Карталов изрази задоволството си от факта, че може да поздрави всички гости в "този истински античен вид" и добави, че постановката „Рилският пустинник“ връща зрителите повече от 1080 години назад. Тя е зов към съвременниците ни да почувстват гордост и „съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България“. 

Режисьорската концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец от Велико Търново към неговата рилска обител - хълмът "Свети Спас" над село Белчин, недалеч от Самоков. Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов и солистите на Софийската опера Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов и други. В сътрудничество с режисьора Пламен Карталов участват Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова.


Снимки: БТА
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10