Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България не достигат фармацевти и лекарства

Няма навременна и обективна информация за потреблението на лекарства у нас

Снимка: mh.government.bg

Броят на аптеките в България е почти два пъти повече спрямо средноевропейските показатели, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз по повод Световния ден на фармацевта. Големият брой аптеки води до недостиг на персонал, каза председателят на Съюза Димитър Маринов. 58% от жителите на ЕС достигат до аптека в рамките на 5 минути, докато в България процентът е 78. Същевременно в Европа средно трима фармацевти работят в една аптека, докато в страната ни те са 2,1. Има области, в които, въпреки изискването на закона, в аптеките няма достатъчно фармацевти. 

Поради много липси, откази и недостиг на лекарства, аптеките са се превърнали в кол центрове, които целодневно издирват лекарства за пациентите, каза Маринов. Освен от логистиката на доставките, проблемите се пораждат и от липсата на навременна и обективна информация за потреблението. Проблеми идват и от това, че въпреки закона има едни и същи собственици на вериги от аптеки, складове и дори производители.

Фармацевтите определят като "замитане на проблема" опитите за „решаване“ на проблема с достъпа до лекарства и фармацевтична грижа в малките населени места, където няма аптека, чрез мобилни аптеки, вендинг автомати, онлайн продажби или отпускане от неквалифициран персонал. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05