Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

| обновено на 25.09.23 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на Св. Серафим Софийски и да измолват подкрепата му.

Преди броени дни храмът остана затворен, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.


Негово Светейщество е информирал в писмо руския патриарх Кирил за предприетите действия. Той очаква също така съдействие от посолството на Русия у нас за отварянето на храма. 

Всякакви други въпроси от светски, юридически и административен характер, свързани с казуса около Руската църква, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на синода, се подчертава в съобщението.  

Според информация на БНР българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан днес в руското външно министерство, където му е бил заявен решителен протест по повод изгонените трима представители на руската църква. Според руското външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма". 

В разговор с представители на Светия синод на БПЦ премиерът Николай Денков е изразил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и ръководният орган на църквата сметне за необходимо. 

Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19