Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български фолклорен празник на брега на Женевското езеро

Ателие за народно пеене и фолклорен концерт на 29 и 30 септември

5
Снимка: БГНЕС

Задават се два незабравими дни, изпъстрени от българска народна музика, фолклорни песни и танци и традиционни ястия от България. Поканата идва от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“.

Онези, които чуват българска музика за първи път, често остават поразени и докоснати от изключителната й сила, жизненост и красота, казват от асоциацията. Те канят и всички българи в Швейцария да облекат своите носии или ризи с шевици и да станат част от фолклорния празник.


За първи път във френскоговорещата част на Швейцария, концерт ще изнесе Швейцарският български хор. Концертът е в събота, 30 септември, от 20:00 ч. местно време, на площада на храма Теодол (Temple Théodole) в градчето Ла Тур-дьо-Пел (La Tour-de-Peilz). В 19:00 часа на същото място се организира и кулинарен празник, който ще продължи и след концерта, съпроводен от още музика и народни танци.


Диригент на състава е Десислава Стефанова, основател и ръководител и на Лондонския български хор във Великобритания, спечелил наградата за хор на годината в конкурс на BBC („BBC Radio 3 Open Choir of the Year“ for 2006/7). През 2017 г., в конкуренция с други 14 българки от цял свят, Деси беше отличена с приза на Държавната агенция за българите в чужбина „Жена на годината“, а за приноса си в популяризирането на българската култура по света - и със сребърен медал от Министерството на външните работи.


Швейцарският български хор, базиран в Цюрих, включва певци от различни националности, мъже и жени, всичките - обединени от страстта си към българската народна песен. 

Ден преди концерта, в петък, от 19:00 часа, в салон „Клара Хаскил“, зала „Дел Кастийо“ в град Веве (Salon Clara Haskil, Salle del Castillo,Vevey), Десислава Стефанова ще проведе и първото си ателие по народно пеене във френскоговорещата част на Швейцария. То ще е с продължителност два часа и половина и изисква предварително записване. В уъркшопа участниците ще имат възможност да се потопят в богатата жива традиция на народната песен. Ще се запознаят с основните техники за изграждане на гласа и специалните вокални ефекти, използвани в българското пеене, ще научат забавни български песни, информират организаторите от асоциация „Канатица“. 


Снимки: БГНЕС, Асоциация "Канатица", facebook.com/LondonBulgarianChoir, Юлия Гатдерова

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30