Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Снимка: Westminster Magistrates Court

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.  

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия, отвличане. Те ще останат зад решетките без възможност да бъдат освободени под гаранция, тъй като представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат.  

Очакванията на журналистите да заснемат българите при пристигането им в съдебната зала в Лондон не се оправдаха и обвиненията бяха предявени чрез видеовръзка.  

Следващото дело по случая е насрочено за 13 октомври т.г. в Централния наказателен съд. 


Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30