Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва имунизацията с новата ваксина за коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва ваксинирането срещу подвариант на коронавируса - Омикрон. Осигурени са 80 640 дози от новата ваксина, предназначени за хора над 12-годишна възраст. Препаратът е доставен в Регионалните здравни инспекции в страната. Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години. 

Одобрени са ваксинациите срещу Covid-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. Имунизацията е препоръчителна за хората над 60 години, за лицата с хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, трансплантирани, бременни и др. Ваксината се прилага в единична доза, като изключение са децата под 5 г., които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози. 

Националният експертен съвет препоръчва и имунизация срещу сезонен грип, която може да се направи едновременно с ваксината срещу Covid-19. 

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза той.


"Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол", обясни проф. Кантарджиев пред БНР, и успокои, че няма нужда от тревоги относно увеличението с 5-6 пъти на случаите на Covid-19 в София. 

По думите му, коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция. Вариантът Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът уточнявайки, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен". 

Съветът на експерта е да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54