Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС ще проверява кой е собственикът на Руската църква

Руската църква
Снимка: Ани Петрова

Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС да провери собствеността на храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската цъква, по два сигнала на група народни представители и гражданското сдружение “Боец”.  

“В нейния ход ще се установяват факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен и на сградата на православния храм”, обясни зам. градският прокурор Христо Кръстев.  

Според обвинението казусът има два аспекта – първият е правото на собственост като гражданско право, а вторият засяга каноните на църквата или каноническото право. Друга особеност е, че ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, спрямо него не може да се предприеме наказателно преследване. 

От прокуратурата казаха още, че ще изискат доклада на ДАНС, довел до изгонването на трима свещеници от Руската църква по подозрение за шпионаж в полза на Москва. 

Искът до прокуратурата да провери собствеността на храма е подаден от депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на парламента. През 1997 г. нотариусът Иван Дахтеров е издал на руското посолство нотариален акт за собственост над храма въз основа на крепостен акт за собственост на земята от 1898 г. Но храмът е построен 1914 г. При тези неверни обстоятелства нотариалният акт е неверен, твърдят вносителите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Украински образователен център

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание...

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Арменската общност в Бургас представя традиционните си ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69. Събитието е част от проекта "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното..

публикувано на 25.06.24 в 06:35

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40