Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римски езически храм е открит край село Татул

Археолози разкриха римски езически храм от III-IV век в района на древното светилище на Орфей край село Татул. Те попаднаха на него при разкопки на раннохристиянска църква, за която има сведения от 30-те години на ХХ век. 

По думите на ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров храмът е бил много голям - с размери приблизително 10 на 11 метра, с монументален вход от запад, прагът е запазен. 

Веднага след приемането на християнството, което в Източните Родопи се случва в края на IV и началото на V век, старият езически храм е разрушен и върху него е построена еднокорабна християнска базилика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Адреналин, красиви гледки и среща с историята - скално катерене в долината на река Русенски Лом

Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

София за начинаещи – безплатни съботни обиколки ни потапят в многоликия чар на столицата

“София за начинаещи в 55 стъпки” – така се нарича туристическата обиколка на българската столица, организирана от Общинското предприятие „Туризъм“ (Visit Sofia). Безплатният пешеходен тур е подходящ за хора от всички възрасти, продължава 1 час и 45..

публикувано на 05.10.24 в 07:15

Чаирските езера са като "супергерой" за природата

Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от..

публикувано на 03.10.24 в 12:10