Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира Race for the Cure в София – ежегодна кампания срещу коварния рак на гърдата

Снимка: raceforthecure.eu/bg

За пета поредна година в България се провежда Race for the Cure (Бягане за лечението) в подкрепа на женското здраве. Стартът е в 10:00 часа на 1 октомври от Южния парк в София, а призивът е: "Нека заедно застанем на старта в подкрепа на жените в България".

По този начин страната ни става част от най-голямото благотворително спортно събитие в Европа, в което участват над 50 държави, в полза на повече от 31 организации, които се борят с рака на гърдата. Събраните средства отиват директно за организациите и болниците за лечение на рак на гърдата, както и за техните образователни кампании, свързани с това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са от жизненоважно значение – казват организаторите на Race for the cure Bulgaria.

У нас статистиката също е тревожна – всяка година около 4 хиляди българки са диагностицирани с това заболяване, но се предполага, че броят на болните надхвърля 30 хиляди. Целта на събития като Race for the cure е чрез по-масовото участие да се промени тенденцията и да има все по-малко жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Вижте още: 

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 6 Декември 2023 г.

В „България днес“ на 6 декември говорим за деня на Свети Николай, със семейство Димови от с. Столетово разискваме по темата умна риба ли е шаранът и как се приготвя най-вкусната никулденска трапеза. Срещаме ви отблизо с новия предстоятел на..

публикувано на 06.12.23 в 19:00

Ще вали над цялата страна

В четвъртък , 7 декември, от северозапад ще нахлува студен въздух и в северозападните и планинските райони от България дъждът ще премине в сняг. На места ще се образува снежна покривка. Минималните температури ще са от минус 1 до 4°, в София ще..

публикувано на 06.12.23 в 18:45

PISA 2022 – къде са пробойните на българската образователна система

Да си избереш подходящ автомобил, след като прочетеш описание и направиш съпоставка на спецификите е част от функционалната грамотност на един човек. Точно тези умения измерва международното оценяване на ученици ПИЗА (PISA). Данните за 2022 година..

публикувано на 06.12.23 в 14:23