Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Race for the Cure в София – ежегодна кампания срещу коварния рак на гърдата

Снимка: raceforthecure.eu/bg

За пета поредна година в България се провежда Race for the Cure (Бягане за лечението) в подкрепа на женското здраве. Стартът е в 10:00 часа на 1 октомври от Южния парк в София, а призивът е: "Нека заедно застанем на старта в подкрепа на жените в България".

По този начин страната ни става част от най-голямото благотворително спортно събитие в Европа, в което участват над 50 държави, в полза на повече от 31 организации, които се борят с рака на гърдата. Събраните средства отиват директно за организациите и болниците за лечение на рак на гърдата, както и за техните образователни кампании, свързани с това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са от жизненоважно значение – казват организаторите на Race for the cure Bulgaria.

У нас статистиката също е тревожна – всяка година около 4 хиляди българки са диагностицирани с това заболяване, но се предполага, че броят на болните надхвърля 30 хиляди. Целта на събития като Race for the cure е чрез по-масовото участие да се промени тенденцията и да има все по-малко жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Вижте още: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24