Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Снимка: wcf.artofliving.org

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев Шри Шри Рави Шанкар – духовен водач, хуманитарен деец и миротворец. По неговите думи, целта на Световния фестивал на културата е да предаде посланието, че целият свят е едно семейство и можем заедно да живеем с различията си. Фестивалът предоставя платформа за изява на местни и древни традиции чрез музика и танци. Това е движение за възраждане на общочовешки ценности като любов, състрадание и приятелство.

Очакват се 17 000 изпълнители, а за публиката има запазени вече над 450 000 места.

България също има своето място в Световния фестивал на културата и ще се представи със 7-минутно красиво фолклорно изпълнение в парка пред Белия дом на 30 Септември от 19.00 ч. местно време.


В спектакъла ще се включат 250 български танцьори от всички краища на Съединените щати, както и танцьори, кукери и родопска гайда от България. Групите, които ще участват, са "Хоро" от Чикаго с хореограф Ирина Гочева, "Лудо Младо" от Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева, "Жерава" от Вашингтон с ръководител Деси Йорданова, "Гайдари" от Чикаго, както и от много други части на страната.

Музиката за спектакъла е създадена от известния композитор Георги Андреев. Разбира се, на сцената ще има и хоро – то ще бъде съпроводено от певицата Деси Добрева, която ще изпее няколко песни. След това, на 1 октомври, Деси Добрева ще изнесе концерт за българите в Мериленд, Балтимор и Вашингтон.

Деси Добрева
Ето какво ни написа Деси Добрева преди заминаването си за САЩ относно участието в Световния фестивал на културата:

"Това е вероятно най-мащабното и най-вълнуващото събитие за тази година, както за мен, така и за всички участници, а предполагам и за самите зрители. Близо половин милион души ще гледат на живо, а онлайн ще се включат милиони други. Фестивалът е едно от най-очакваните мероприятия и е много отговорна задача за всички нас, които участваме по един или друг начин в него. Изключително съм благодарна на организаторите за оказаните чест и доверие, за подбора на екипа и за цялостната подкрепа. Тръгваме с голямо вълнение и нескрита гордост, че България ще бъде част от Световния фестивал на културата пред Белия дом във Вашингтон, САЩ!"

Дори и да не сме сред публиката на Световния фестивал на културата във Вашингтон, оставаме с Деси Добрева и нейната авторска песен "Гиздава".

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: wcf.artofliving.org, Facebook / Desi Dobreva

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00