Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Снимка: wcf.artofliving.org

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев Шри Шри Рави Шанкар – духовен водач, хуманитарен деец и миротворец. По неговите думи, целта на Световния фестивал на културата е да предаде посланието, че целият свят е едно семейство и можем заедно да живеем с различията си. Фестивалът предоставя платформа за изява на местни и древни традиции чрез музика и танци. Това е движение за възраждане на общочовешки ценности като любов, състрадание и приятелство.

Очакват се 17 000 изпълнители, а за публиката има запазени вече над 450 000 места.

България също има своето място в Световния фестивал на културата и ще се представи със 7-минутно красиво фолклорно изпълнение в парка пред Белия дом на 30 Септември от 19.00 ч. местно време.


В спектакъла ще се включат 250 български танцьори от всички краища на Съединените щати, както и танцьори, кукери и родопска гайда от България. Групите, които ще участват, са "Хоро" от Чикаго с хореограф Ирина Гочева, "Лудо Младо" от Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева, "Жерава" от Вашингтон с ръководител Деси Йорданова, "Гайдари" от Чикаго, както и от много други части на страната.

Музиката за спектакъла е създадена от известния композитор Георги Андреев. Разбира се, на сцената ще има и хоро – то ще бъде съпроводено от певицата Деси Добрева, която ще изпее няколко песни. След това, на 1 октомври, Деси Добрева ще изнесе концерт за българите в Мериленд, Балтимор и Вашингтон.

Деси Добрева
Ето какво ни написа Деси Добрева преди заминаването си за САЩ относно участието в Световния фестивал на културата:

"Това е вероятно най-мащабното и най-вълнуващото събитие за тази година, както за мен, така и за всички участници, а предполагам и за самите зрители. Близо половин милион души ще гледат на живо, а онлайн ще се включат милиони други. Фестивалът е едно от най-очакваните мероприятия и е много отговорна задача за всички нас, които участваме по един или друг начин в него. Изключително съм благодарна на организаторите за оказаните чест и доверие, за подбора на екипа и за цялостната подкрепа. Тръгваме с голямо вълнение и нескрита гордост, че България ще бъде част от Световния фестивал на културата пред Белия дом във Вашингтон, САЩ!"

Дори и да не сме сред публиката на Световния фестивал на културата във Вашингтон, оставаме с Деси Добрева и нейната авторска песен "Гиздава".

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: wcf.artofliving.org, Facebook / Desi Dobreva

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10