Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Снимка: wcf.artofliving.org

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев Шри Шри Рави Шанкар – духовен водач, хуманитарен деец и миротворец. По неговите думи, целта на Световния фестивал на културата е да предаде посланието, че целият свят е едно семейство и можем заедно да живеем с различията си. Фестивалът предоставя платформа за изява на местни и древни традиции чрез музика и танци. Това е движение за възраждане на общочовешки ценности като любов, състрадание и приятелство.

Очакват се 17 000 изпълнители, а за публиката има запазени вече над 450 000 места.

България също има своето място в Световния фестивал на културата и ще се представи със 7-минутно красиво фолклорно изпълнение в парка пред Белия дом на 30 Септември от 19.00 ч. местно време.


В спектакъла ще се включат 250 български танцьори от всички краища на Съединените щати, както и танцьори, кукери и родопска гайда от България. Групите, които ще участват, са "Хоро" от Чикаго с хореограф Ирина Гочева, "Лудо Младо" от Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева, "Жерава" от Вашингтон с ръководител Деси Йорданова, "Гайдари" от Чикаго, както и от много други части на страната.

Музиката за спектакъла е създадена от известния композитор Георги Андреев. Разбира се, на сцената ще има и хоро – то ще бъде съпроводено от певицата Деси Добрева, която ще изпее няколко песни. След това, на 1 октомври, Деси Добрева ще изнесе концерт за българите в Мериленд, Балтимор и Вашингтон.

Деси Добрева
Ето какво ни написа Деси Добрева преди заминаването си за САЩ относно участието в Световния фестивал на културата:

"Това е вероятно най-мащабното и най-вълнуващото събитие за тази година, както за мен, така и за всички участници, а предполагам и за самите зрители. Близо половин милион души ще гледат на живо, а онлайн ще се включат милиони други. Фестивалът е едно от най-очакваните мероприятия и е много отговорна задача за всички нас, които участваме по един или друг начин в него. Изключително съм благодарна на организаторите за оказаните чест и доверие, за подбора на екипа и за цялостната подкрепа. Тръгваме с голямо вълнение и нескрита гордост, че България ще бъде част от Световния фестивал на културата пред Белия дом във Вашингтон, САЩ!"

Дори и да не сме сред публиката на Световния фестивал на културата във Вашингтон, оставаме с Деси Добрева и нейната авторска песен "Гиздава".

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: wcf.artofliving.org, Facebook / Desi Dobreva

БНР подкасти:

Още от категорията

Красотата и емоцията на багрите в новата изложба на Петя Илиева

36 картини на Петя Илиева грейнаха в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, озаглавена "Цвят и енергия", пренася посетителите в различни кътчета на света и разкрива щастливите цветни емоции на талантливата българска художничка. И макар..

публикувано на 07.02.24 в 14:30
Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново

Три египетски художнички представят своя копнеж за мир чрез изкуство

“Светът стене - World groans” – това име избират три млади египетски художнички за своята изложба с живопис и графика, която представят днес в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Шахенда Таалаб, Рехам Сакар и Рехам Ахмед са възпитанички..

публикувано на 07.02.24 в 07:05
„Мечтание”, 1925 г.

Картина на Жорж Папазов вече е част от колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж

"Мечтание" – така се нарича картината на Жорж Папазов, която е вече част от фонда на центъра "Жорж Помпиду" в Париж. Това е първото платно на българския художник, което попада в колекцията на френския Национален музей за модерно изкуство, твърди БТА...

публикувано на 04.02.24 в 11:15