Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Претендентът за „Оскар“ „Уроците на Блага“ взе 7 „Златни рози“ във Варна

Стефан Командарев
Снимка: БТА

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделиха голямата награда за пълнометражен филм в 41-вото издание на фестивала на българското кино „Златна роза“. Журито във Варна изтъкна, че и двата филма са „феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг“. Призът за режисура отиде при Яна Титова за „способността ѝ да създава динамични и многопластови сцени и да извлече всичко от актьорите“. 

Фестивалът отличи за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Лентата взе и наградата за сценарий, който е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев. Иван Бърнев получи приза за мъжка роля за своята игра в българо-испанската копродукция „Васил“. За най-добра главна женска роля бе отличена завърналата се след 30 години в киното Ели Скорчева в „Уроците на Блага“.

Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му „Добрият шофьор“. Наградата за късометражен филм на 41-вото издание на „Златна роза“ е за филма „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция. За първи път на „Златна роза“ имаше надпревара и за телевизионни сериали. Голямата награда в тази категория взе "Есента на демона" с режисьор Павел Веснаков. 

Специалната награда на фестивала беше връчена на режисьора Георги Дюлгеров „заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история“.