Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Снимка: БГНЕС

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица-Изток-2" заради протестите на миньорите и енергетиците, довели до продължаващи над денонощие блокади на магистрала Тракия, Подбалканския път и Прохода на републиката. На разговорите бяха поканени и представители на протестиращите, но те не отидоха. "Работни места не трябва да бъдат губени... Изпратените на ЕК планове са индикативни, те стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят", увери министърът. "Смисълът на териториалните планове е да създадат предпоставката за проекти, които трябва да идват от частния сектор", каза Радев, като допълни, че ние имаме най-атрактивния регион за инвестиране в Европа.
След срещата с ръководството на ТЕЦа Радев трябва да отиде на място при протестиращите - условие, което те поставиха, за да разговарят с него. Миньорите и енергетиците са недоволни от плановете за справедлив преход на въглищните райони, които днес бяха изпратени на Европейската комисия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53

Форум в София обсъжда бизнес възможностите между България и Мароко

Българската търговско-промишлена палата организира днес в София българо-марокански бизнес форум. Събитието е подготвено със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и..

публикувано на 15.05.24 в 14:55

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08