Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мините и топлоцентралите са обречени, смятат управляващите

Снимка: БГНЕС

Четвърти ден  продължават блокадите на основни пътища от протестиращи миньори и енергетици в знак на протест срещу плановете за справедлив преход за въглищните райони. Затворени са Проходът на Републиката, Подбалканският път при Гурково. Блокада има в Раднево на пътя за Нова Загора. Затворен е пътят Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Планира се и блокада на магистрала „Струма“. Неясно е кога и къде ще започнат преговори с правителството.

"Стара Загора е регион с магистрала, жп линия, който се развива доста добре, има и сериозен инвеститорски интерес - заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. - Ако някой ви лъже, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже“, подчерта Василев. 

„Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото сами виждате, че пазарът налага ограничение, а не правителството. Докато пазарът плаща 90 евро на тон въглища, няма как токът от мините да е конкурентоспособен. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции“, каза министърът по повод протестите на енергетици и миньори. 

Междувременно правителството публикува териториалните планове за справедлив преход.   

Област Стара Загора е най-засегната от прехода към неутрална по отношение на климата икономика, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали и мини са разположени на територията на областта. Тази констатация е направена във финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които правителството публикува. 

Демонстранти успяха да пробият полицейския кордон и да излязат на автомагистрала “Струма”, а служителите на “Топлофикация-Сливен” започнаха протест в подкрепа на колегите си от “Марица Изток”. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28