Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в еврозоната – преимущество или недостатък?

Снимка: expert.bg

Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – това са едни от важните приоритети пред българската дипломация. Като целева дата за приемането на единната европейска валута е посочена 1 януари 2025 година.

"Добре е България да влезе в еврозоната – щом сме във валутен борд и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме подкрепата на ЕЦБ в пълния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските граждани и икономика“. Това мнение изрази управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. По думите ѝ,  България се справя прекрасно по отношение на дълга – 25-26%, което много под изискванията за еврозоната. В интервю за Нова тв тя коментира, че изоставането на България спрямо Хърватия по отношение на еврото се отразява на икономиката: “Ние също имаме туристически бранш, защо и ние да не му помогнем, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, освен колебанията и съмненията, които трябва да бъдат изчистени", категорична бе Георгиева.

Кристалина Георгиева
"Имаме още работа за вършене при борбата с инфлацията, но вървим в правилната посока. Миналата година беше около 13%, тази година слезе до близо 7 %, но трябва да продължим още. Това е препятствието, което трябва да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната", съветва управляващият директор на МВФ.

За да отговаря страната ни на критерия за ценова стабилност при влизането си в Еврозоната, размерът на инфлацията у нас не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта този на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. За да изпълним инфлационния критерий, тя трябва да е поне с приблизително 3 процентни пункта по-ниска, изчислява икономистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев и уточнява:

„Инфлацията трябва да е паднала до допустимите норми още в началото на следващата година. Ако ще се иска конвергентен доклад, това ще се случи в началото на 2024 г., а не в края, и той трябва да е готов до средата на 2024 г.. Той обикновено се иска в началото през януари-февруари, ЕК го изготвя и го публикува през май-юни, за да може ако ще се въвежда еврото, съответното правителство да има поне 6 месеца за цялата нужна подготовка за смяна на валутата“ – обясни експертът пред БНР.

Що се отнася до необходимите за присъединяването ни към еврозоната законодателни промени – приемането на Закон за еврото и промяната в Закона за БНБ, Вулджев не вижда поводи за съществени разногласия в Народното събрание:

Георги Вулджев
"На политическо ниво между партиите, които участват пряко или непряко в управлението, няма спорове, ситуацията е много различна в сравнение с началото на годината. Дори имаме и ДПС, които изглеждат напълно съгласни и нямат никакви възражения по отношение на нужните законодателни промени. Политически в рамките на този парламент не изглежда да има някакви сериозни бариери."

Икономистът се позова на исторически и икономически анализ за развитието на еврозоната, изготвен от ЕКИП, който показва, че еврозоната страда от редица структурни проблеми:

"Тя не представлява оптимална валутна зона, което води до редица икономически дисбаланси между страните-членки. Този валутен съюз има нужда от сериозни структурни реформи, за да стане функционален. Докато те не бъдат изчистени, за България е по-скоро риск да се присъединява" – посочва Георги Вулджев.

Анализът на експертния клуб сочи, че има две решения за справянето с, по думите им, "структурната трагедия, в която се намира еврозоната":

"Едното е еврозоната да бъде обединена по някакъв начин като държава, която има обща фискална и икономическа политика, така че тези разлики в икономическите политики на отделните държави, да бъдат изчистени – обяснява икономистът. – Другата възможност е разпад на еврозоната и връщане към националните валути. В един момент ще трябва да бъде взето едното или другото решение, защото състоянието, в което се намира еврозоната, чисто структурно и институционално, дисбалансите, които сме описали в доклада, ще продължат да се задълбочават."


Проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" коментира амбицията за присъединяване на България към еврозоната с хоризонт 1 януари 2025 година така:

"Хубаво е, че имаме дата, защото така това представлява някаква цел. Най-голям длъжник обаче стават онези, които ни я посочват. Мисля, че и БНБ, и Министерството на финансите, както и всички хора, които са на власт, трябва да ни убеждават, че това е нещо добро за България" – категоричен е проф. Захариев.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Иван Русланов - БНР, Pixabay, expert.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57