Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионите ще се нуждаят от работници и след закриването на въгледобива

Пети ден продължават протестите на миньори и енергетици

Снимка: БГНЕС

Основният проблем е не дали хората ще си запазят работните места, защото те работа ще си намерят, а дали могат да бъдат задържани в региона с въглищни централи и той да продължи да се развива. Ако те напуснат региона, ще има голям недостиг на хора за индустриалното развитие, което предстои, каза пред БНТ министърът на екологията Юлиян Попов. Той уточни, че не е вярно, че ЕС дава пари за затварянето на централите. Средствата са за справяне с последствията от спирането им да работят. По думите му, това е необратим процес, който в България е забавен страшно много.

Пети ден миньори и енергетици блокират възлови пътни артерии в страната в знак на протест спрямо плановете за развитие на въгледобивните райони, внесени за оценка в ЕС.

„Няма как да искаме нещо, което няма как да се изпълни. Ние нямаме желание за битки, борби и конфронтация. Имаме нужда да работим устойчиво, хората да упражняват труда си, да получават добри възнаграждения“, коментира пред БНР исканията на протестиращите миньори и енергетици Александър Загоров, секретар на синдиката "Подкрепа". "Този преход не може да бъде толкова интензивен и съсипващ. Той не може да ни разгроми като общество и територия", добави Загоров. 









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00