Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аля Маркова от „Радио България“ – в Топ 4 на Gourmand World Cookbook Awards

Българката се конкурира с художници от Чили, Франция и Нова Зеландия

5
Снимка: Личен архив

Българският илюстратор Аля Маркова е включена в краткия списък на международните награди за кулинарни издания „Gourmand World Cookbook Awards“. Със своята „Готварска книга за големи деца“, тя попада в Топ 4. Авторите на книгите от краткия списък са избрани между участници от 205 страни. Конкуренти на нашето момиче са художници от Чили, Франция и Нова Зеландия. Аля, която отскоро е част от екипа на „Радио България“, участва в категориите „Илюстрация” и „Източна Европа”.

Отличията „Gourmand World Cookbook Awards“ са учредени от французина Едуар Коантро. За 29-и път те ще бъдат връчени на специална церемония в Рияд по време на Саудитския фестивал от 27 до 29 ноември.


„Готварска книга за големи деца“ събира 14 рецепти в категория „Солено” и още толкова в „Сладко и закуски”, като указанията за готвачите са под формата на комикс.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита и на въображението. И за приспиване на сериозността, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща. С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, казва авторката.


Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. Създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки, а част от тях са събрани в „Готварска книга за големи деца“. От месец юли тя е част от екипа на испанската редакция на „Радио България“.

Пожелаваме й успех във финалния кръг на надпреварата! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54