Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гладиаторски битки, пазар на роби и вкусни гозби на средновековния събор край Сливен

4
Снимка: Община Сливен

Над 200 участници ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали старинната крепост край днешния град Сливен в периода от късната античност до Второ българско царство. Началото на средновековния събор "Помни славата – Туида 2023" беше поставено още в петъчния ден с празнично шествие по улиците на града. 


Фестивалът, който се провежда за седми път, продължава на 7 и 8 октомври, но вече зад зидовете на средновековната крепост "Туида".

Посетителите могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и други атракции ще изпълнят фестивалните дни.


Вижте още :

Средновековният фест се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

Снимки: Община Сливен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мутафчията Христо Маринов

"Живи човешки съкровища" и 50 майстори от три континента гостуват в "Етъра"

Регионалният етнографски музей на открито "Етър" е създаден като център за проучване на традиционната култура на балканджиите, но днес на това уникално място край Габрово се възстановяват обичаи и традиции от българския календар, а екип от 70..

публикувано на 04.09.25 в 10:55

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55