Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скитски скиптър на 2500 години откриха в Солницата край Провадия

Снимка: Радио Варна

В последните за сезона дни от археологическите разкопки на праисторическия комплекс "Провадия – Солницата", учените попаднаха на уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от V век пр.Хр., съобщи БТА. Скиптърът е дълъг 39 сантиметра, а дръжката е от две части от кост, които са слепени. В долната си част тя е обхваната от муфа и има дупка, което подсказва, че най-вероятно скиптърът е окачван някъде, твърди акад. Васил Николов, ръководител на разкопките. 


Връзката между главата и дръжката на скиптъра е изключително прецизно направена. Самата глава е резбована в типичния за скитите зверилен стил. Погледната от едната страна, тя е като клюн на орел, но от другата, древният майстор е изрязал антропоморфен образ, върху който клюнът изглежда като шапка.

Вижте още :

Новооткритият скиптър е невероятно постижение на изкуството от онова време, твърди акад. Николов и допълва, че скитските гробове са нещо много рядко срещано в днешна Североизточна България и че до момента са открити едва четири или пет.

Праисторически комплекс „Провадия – Солницата”
Край човешките кости са намерени и такива на кон, малко кученце и костенурка. Войнът е бил погребан с железен нож, но през вековете оръжието е корозирало и е в много лошо състояние.

Скитите са степно и полустепно население, което достига до Дунав през VII век пр. Хр..Те са навлизали в територията на днешна България, но няма данни да са се били с местните. За пръв път сега е открит гроб в селищна могила, твърди акад. Николов. Той уточни, че свидетелство за етническата принадлежност на воина е и начинът, по който е положено тялото му – с отворени крака, единият леко свит.

Снимки: Радио Варна, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25