Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски грош озадачи археолози при разкопките на средновековния град Русокастро

Снимка: РИМ – Бургас

Нова ценна находка излезе наяве по време на разкопките на средновековния български град Русокастро. При проучването на монументалната му крепостна стена археолозите попаднаха на сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Малка част от монетата липсва, но точно в тази липсваща част присъства елементът, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл, съобщават от Регионален исторически музей – Бургас.


Учените се двоумят дали това е крал Луи IX или крал Луи Х, но са категорични за едно – че подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Вижте още :

Находката поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции по време на средновековието в Източната част на Балканите. Очевидно по това време хората в региона са използвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директния достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Снимки: Регионален исторически музей – Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30