Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев спечели историческото първо плуване на една миля в Хьовсгьол, Монголия

Снимка: Sport PR Events Managment

Българският плувец Петър Стойчев спечели историческото първо състезание на езерото Хьовсгьол в Монголия под егидата на Международната организация по ледено плуване, предаде БТА. Българинът, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон, триумфира в плуването на една миля при мъжете в кристално чистите води на монголското езеро. Стойчев финишира с време 23:55 минути. В плуването участваха представители на всички континенти (без Антарктида) - Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Европа.

"Плуването се осъществява в открити води – в два кръга по 820 метра. Задължително се плува с колан на кръста с надуваемо устройство за безопасност. Температурата на въздуха по време на състезанието беше около 2 градуса, иначе падаше до минус 5 - минус 6. Заради по-топъл фронт температурата на водата по време на състезанието беше 7,5 градуса. Езерото се намира на надморска височина от 1645 метра, което прави плуването много трудно. Щастлив съм, че отново имах възможността да развея българското знаме като победител на още една дeстинация – в първото плуване в монголското езеро Хьовсгьол", заяви Петър Стойчев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

УЕФА наложи тежко наказание на ЦСКА

УЕФА глоби футболния отбор ЦСКА с 450 хил. евро заради неизпълнение на изискванията за “без просрочени задължения”. Българският тим е заплашен с изхвърляне от евротурнирите до 2027 г. и в момента е поставен на изпитателен срок. Наказанието ще бъде..

публикувано на 18.05.24 в 10:21

България участва в Световното първенство по пара лека атлетика Кобе 2024

Националният отбор на България по пара лека атлетика участва в Световното първенство по пара лека атлетика Кобе 2024, което беше открито днес и ще продължи до 25 май 2024 г. в град Кобе, Япония.  Сред участниците са Ружди Ружди, Християн Стоянов и..

публикувано на 17.05.24 в 15:26

Петър Стойчев преплува протока Молокай за почти 19 часа

Българският плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него морски  пространства. Във фейсбук той написа: "От тъмно до тъмно! Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven.  Молокай в..

публикувано на 16.05.24 в 13:32