Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя некропола в Требенище, обединил археолози от Балканите

Снимка: Министерство на културата

Тази вечер от 18:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН ще се открие изложбата "Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г.". Изложбата е резултат от съвместната работа на археолози от Националния археологически музей при БАН, Национална институция Археологически музей на Република Северна Македония, Националния музей на Сърбия, както и от Института за защита на паметниците на културата и музей – Охрид.  

"Вълнувам се много, защото тази знакова изложба ще представи изключителни културни ценности, които никога досега не са гостували в български музей, а са важна част от историята, формирала общата ни балканска идентичност", сподели министърът на културата Кръстю Кръстев по повод изложбата.

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от български офицери, които предават находките на българската администрация в Охрид. По-късно българската държава успява да изпрати археолога Карел Шкорпил, който проучва гробове 6 и 7. В гробовете са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола във втората половина на VI в. и V в. пр.Хр. 



Голяма част от находките от първите седем гроба днес са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София. В експозицията ще бъдат представени и новореставрирани находки. Наред с тях в изложбата участват и предмети от последващи проучвания от фондовете на Националния музей на Сърбия и Археологическия музей в гр. Охрид. От сръбска страна са показани находки от проведените от проф. Никола Вулич през 30-те години на XX в. археологически проучвания. Македонската страна показва находки от проведени в периода 1953-1954 г., както и през 1972 г., проучвания на други части от некропола в Требенище, както и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид, открити през 2002 година.

Експозицията ще може да бъде видяна в София до март 2024 г. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25