Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на белия бастун ни напомня за проблемите на незрящите хора

Снимка: БГНЕС

Инициативата 15 октомври да бъде честван като Ден на белия бастун тръгва от САЩ и специална резолюция на държавния глава от 1964 г. Тя е последвана от Международната федерация на слепите, чиито президент го обявява за международен ден на слепите хора през 1970 година.

Първите мероприятия, свързани с отбелязването му в България са проведени през 1980 година. От тогава до днес 15 октомври е повод да се фокусираме върху проблемите на хората със зрителни проблеми в България. И тази година в цялата страна се организират акции, които запознават обществото с възможностите на хората със зрителни затруднения. Празнично настроение му придават различни концерти, спортни събития, кулинарни изложби, викторини, курсове по арт терапия и др., адресирани към масовата публика.


На 1 септември 1905 г. в София отваря врати Държавният институт за слепи, в който се обучават единадесет ученици. Учебното заведение е първото по своя характер в балканските страни и е прелюдия към зараждането на организирано движение на незрящите у нас. Близо две десетилетия по-късно се провежда и учредителното събрание на Дружеството на слепите, чиито наследник днес се явява  днешният Съюз на слепите в БългарияТой е със статут на национално представителна организация на хора с увреждания и е член на Националния съвет на хората с увреждания – орган с консултативни функции към правителството, който участва и в обсъждането на всички нормативни документи и при формирането на националните политики спрямо хората със зрителни проблеми.

В Съюза на слепите членуват около 10 хил. граждани с намалена работоспособност, а хората с повече от 50% увредено зрение са между 35 и 40 хил., макар да липсва официална обобщена статистика. Основните техни проблеми са в сферата на трудовата реализация и достъпа до образование – това казва в интервю за Радио България Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас:

"Важен проблем в големите градове е достъпността на архитектурната и транспортна среда. От тази гледна точка нашите териториални регионални структури работят с общините за подобряване на средата, за правилно изпълнение на нормативните документи и при ремонти на тротоари – поставяне на тактилни настилки, различни маркировки и табели, както и в градския транспорт. Въпреки че през последните години доста се направи за приобщаването на младите хора в интегрираната форма на обучение, архитектурната среда се подобрява, но с бавни темпове, невинаги се спазват нормативните документи. Постоянно се срещаме с главни архитекти на общини, с кметовете разговаряме по места, насочваме вниманието върху проблемите, за да може да се подобрява средата.

Васил Долапчиев
Политиката по доходите също е важна, защото тя гарантира що-годе приличен жизнен стандарт. За съжаление, голяма част от членовете ни имат и допълнителни заболявания, например диабет, сърдечно-съдови, което налага системно медикаментозно лечение, поддръжка на здравето, посещават лечебни заведения, процедури. На всички е ясно, че в здравната система у нас много от дейностите се заплащат. От тази гледна точка политиката по доходите спрямо тази социална група е от съществено значение и тук главната роля е на държавата. Доста неща се направиха по отношение на хората с увреждания, и по-специално зрителни, през последните няколко години. Ресурсът за социални политики доста се увеличи, но винаги има какво да се желае. Най-важното, което търсим е индивидуален подход към всяко лице, индивидуална подкрепа. Целта е да можем да интегрираме по-голяма социална група в обществото.“


Според статистика на Съюза на слепите, само в последните три месеца са организирани 18 художествено-творчески изяви за хора с нарушено зрение, с участието на 170 лица. 22 състезания, в които са се включили над 200 човека, а това недвусмислено говори, че тези хора имат потребност от общуване и изява, стига средата да позволява.

Да виждаш с ръцете си


Още през 2016 г. в Националната галерия "Квадрат 500" отвори врати специална експозиция за незрящи. Тя се нарича "Докосни галерията" и засега това е единствената галерия в страната, която разполага с картини, достъпни за незряща публика. Най-новата изложба тук ще бъде открита на 17 октомври и е посветена на японската гравюра. „Към този момент в общата експозиция мога да се видят и докоснат 4 от произведенията, които са част от представителната колекция на галерията“ – казва Мартин Косташки, уредник в Националната галерия „Квадрат 500“:

"Самите репродукции представляват тактилни релефни карти, подобни са на тези, които едно време използвахме в училище с релефа на България по география. Докосвайки се до тях, незрящият човек може да добие впечатление какво е нарисувано. Представени са произведения на Захари Зограф, Иван Мърквичка, Иван Ангелов и Никола Петров, което е панорама на българското изкуство. Това дава възможност на тези хора да се докоснат до произведенията със своите ръце".

Снимки: БГНЕС, БТА, nationalgallery.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45
Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30