Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петковден е - почитаме една от най-обичаните светици в православния свят

Снимка: БГНЕС

На 14 октомври Православната ни църква почитаСвета Параскева, наричана още Света Петка Търновска. В гръцкия език името Параскева, означава петък - денят на кръстната смърт на Спасителя. 

Иконата на Света Петка изобразява млада хубава жена в монахински или царски одежди, с кръст в лявата ръка, а дясната поставена на гърдите. Обикновено иконата е в цял ръст, понякога до нея се изобразяват и св. Неделя или св. Анастасия Търновска. Едно от най-известните жития за нея написва Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Света Петка е родена в Епиват /земите на днешна Тракия/, с родители от български произход. След смъртта им, тя раздала имуществото си на нуждаещите се и се заселила до усамотения храм "Покров Богородичен", а по-късно отишла да се преклони пред гроба Господен в Палестина и се заселила в Йорданската пустиня. Малко преди смъртта си, достигнала вече старост, се завърнала в родния си град Епиват. През 1238 година, мощите й биват донесени във Търново по нареждане на българския владетел Цар Иван Асен. След 1393-та, когато българската столицата пада под османско владичество, мощите на светицата биват пренасяни последователно във Видин, Белград(Сърбия),Цариграт (Турция). През 1641 г. те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където привличат поклонници от цял свят. Тленните останки на светицата извършили много чудеса в посмъртните й скитания, а св. Петка е считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните.

В българския народен календар Петковден бележи края на активния стопански цикъл. Месят се обредни хлябове, а празничната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

Вижте също: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25