Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади математици от цял свят мерят сили в турнира „Математика без граници“

За първи път турнирът ще се проведе в САЩ - в БУ "Христо Ботев", Ню Йорк

Снимка: pixabay.com

На 20 октомври стартира 11-ото издание на международния турнир “Математика без граници”. Надпреварата дава възможност на ученици на възраст от 7 до 18 години от цял свят, включително и от българските общности зад граница да премерят сили в решаване на математически задачи.

Участниците се състезават в 8 отделни групи - от 1 до 8 клас, и в обща 9-а група – от 9 до 12 клас. Турнирът има 2 дистанционни кръга, които се провеждат в училищата партньори (1 кръг: от 20 до 30 октомври и 2 кръг: от 1 до 10 февруари). Полуфиналът е през април 2024 г. в Стара Загора, а финалът през лятото в Несебър. Организатор е фондация „Математика без граници“.

Част от празника, съпътстващ финалите на турнира в Несебър

За първи път през тази година турнирът ще се проведе и в САЩ, а домакин е Българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк, информират от учебното заведение. „Всички желаещи на възраст от 7 години до 18 години са поканени да премерят силите си в решаването на забавни задачи в Есенния кръг на турнира, който ще се състои от 8:30 часа в неделя, 22 октомври, 2023 г.“ – пишат от училището във фейсбук страницата си и изразяват надежда, че участието в това занимателно състезание, ще събуди интереса на повече ученици към математиката. 

Училище Христо Ботев в Ню Йорк - начало на учебната година

Желаещите да се явят на Есенния кръг на турнира, трябва да се регистрират тук: https://forms.gle/pmdAnEryx6wiMLET9. Повече информация за турнира може да се намери на уебсайта:  http://www.mathwithoutborders.bg/

Снимики: pixabay.com, mathwithoutborders.bg, facebook.com/hristobotevschool


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10