Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има една от най-сигурните външни граници в ЕС

Снимка: БГНЕС

Сега България има една от най-сигурните външни граници в ЕС, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, запитана дали страната е подготвена за бежанска вълна от Близкия Изток. Вижте какво се случва в Италия, в Гърция, каза Йотова пред журналистите. 

„Независимо от многото гласове, които чуваме не само в страната, но и отвън, на скептиците за нашето влизане в Шенген, аз смятам, че и този път България ще се справи. Разбира се, това не е само наша задача. Упрекът ми е към европейските институции, защото знаете, че пактът за миграция е блокиран. Част от клаузите вътре не са изгодни за България, защото ще продължи да действа Дъблинското споразумение", посочи Йотова. Според нея това ни обрича да бъдем страна, която основно ще се грижи за мигрантите, които ще стъпят за първи път в територията на ЕС, минавайки именно българската граница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49