Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадокс: българските заплати – хем с най-висок ръст, хем най-ниските в ЕС

Снимка: pexels

България изпреварва Европа по ръст на заплатите, но въпреки това страната ни остава на последно място по доходи в Съюза. Проучване на консултантска компания сред 350 фирми  у нас установи, че през настоящата година повече от половината работодатели са повишили заплатите с до 10%, като през 2022 г. ръстът е бил 14-15% в отговор на растящата инфлация. Най-голямо е повишението на възнагражденията в големите градове като София, Варна, Пловдив и пр. Затова пък в градовете от по-бедните региони, като Видин, Кюстендил, Хасково и пр., заплатите остават до два пъти по-ниски, научаваме от Полет Живина – експерт "Проучване на възнагражденията" в компанията, провела анализа.

"Факт е, че столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании, които често предлагат по-високи заплати. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, като през последните години се наблюдава постепенно увеличение на заплатите, особено в сектори като IT, финанси и производство, които са концентрирани по-скоро в големите ни градове“ - казва Полет Живина в интервю за програма "Хоризонт“ на БНР.

По данни на фондация "Ханс Бьоклер", България е единствената държава в ЕС, в която покупателната способност на населението е нараснала през последната година. За сравнение: в Европа средният спад на покупателната способност е 4 на сто. "Въпреки това, всички знаем, че сме на едно от последните места по абсолютна стойност на възнагражденията в Европа“ – пояснява Полет Живина и добавя:

"Ръстът в България, който се регистрира като увеличение, е около два пъти по-висок от този в ЕС, в отговор на догонването, което българската икономика се опитва да реализира спрямо европейските заплати. Демографският проблем у нас, намаляващото население, ниската раждаемост и високата смъртност водят до намаляване на броя на хората в работоспособна възраст, до по-ограничено предлагане на пазара на труда и съответно до покачване цената на работната ръка.“

88% от компаниите в България предоставят бонуси на служителите си, като допълнителен стимул за задържане на работното място, става ясно още от проучването. Сред тях са такива за препоръка на друг служител, както и за лоялност – дългосрочно оставане на работа в съответната фирма.

"Все повече компании започнаха да полагат грижа и за психичното здраве на служителите си, наред с профилактичните прегледи и допълнителното здравно осигуряване, което предоставят на служителите си в отговор на пандемията, която отмина. Психичното здраве, наравно с физическото и балансът личен живот – работа, е все по-важен фактор, както за работодателите, така и за служителите“ – казва Полет Живина.

На българския пазар навлизат т.нар. гъвкави придобивки – още един начин компанията да покаже, че цени индивидуалните нужди на служителите си, подчерта Полет Живина и даде примери - ваучери за храна или карта за спорт, или пък избор между допълнително здравно осигуряване и добавка за транспорт.

Хибридният модел на работа – присъствено и дистанционно, както и гъвкавото работно време предизвикват все по-голям интерес от страна на търсещите работа, коментира Живина пред БНР .

Вижте още :

Съставил: Венета Николова /по интервю на Диана Дончева, БНР „Хоризонт“ 

Снимки: pexels, pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния..

публикувано на 16.05.24 в 14:24

Икономиката, която страда от липса на кадри, има огромен резерв от безработни

"Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион. Те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда. Тази "армия" е огромен неизползван работен потенциал", подчерта директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Профилът..

публикувано на 16.05.24 в 08:38

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53