Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в САЩ Георги Панайотов изнесе лекция в университета "Джордж Вашингтон“

Снимка: Посолство на България в САЩ

Българският посланик в Съединените щати Георги Панайотов изнесе лекция пред студенти от университета "Джордж Вашингтон“ на тема “Може ли дипломацията да спаси основаващия се на правила международен ред”, съобщиха от посолството ни в страната. Той говори пред 200 първокурсници от Факултета по международни отношения по повод 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. 

Дипломацията и трудната ѝ роля за отстояването на мира в настоящия глобален контекст са били сред акцентите на лекцията. В нея Георги Панайотов е откроил и фигурата на първия български посланик в САЩ Стефан Панаретов, който е преподавал именно в този университет и факултет в годините след края на професионалната си кариера.

Посланикът ни е отбелязал също категоричната евроатлантическа ориентация на България, ролята ѝ за стабилността на Балканите и Европа, предоставяната хуманитарна и военна помощ за Украйна, солидарността с Израел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05