Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия запазва своето вето за българското членство в Шенген

Калин Стоянов
Снимка: БТА

Няма основателна причина приемането на България в Шенген да не е факт до края на годината, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Той се позова на оповестения доклад на Еврокомисията, че България и Румъния са постигнали съществен напредък при въвеждането на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти. Стоянов подчерта, че в идната седмица предстои много възлово посещение на премиера Николай Денков в Австрия по въпроса за Шенген.

Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург заяви, че не се очертава в близко бъдеще Хага да вдигне ветото си върху приемането на България в Шенгенското пространство. Той отново поиска комисия на ЕС да пристигне в България и да даде независима оценка за готовността на страната за членство в Шенгенската зона. Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза за БНР, че е оптимист за приемането на България и Румъния в Шенген през декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02