Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия запазва своето вето за българското членство в Шенген

Калин Стоянов
Снимка: БТА

Няма основателна причина приемането на България в Шенген да не е факт до края на годината, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Той се позова на оповестения доклад на Еврокомисията, че България и Румъния са постигнали съществен напредък при въвеждането на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти. Стоянов подчерта, че в идната седмица предстои много възлово посещение на премиера Николай Денков в Австрия по въпроса за Шенген.

Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург заяви, че не се очертава в близко бъдеще Хага да вдигне ветото си върху приемането на България в Шенгенското пространство. Той отново поиска комисия на ЕС да пристигне в България и да даде независима оценка за готовността на страната за членство в Шенгенската зона. Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза за БНР, че е оптимист за приемането на България и Румъния в Шенген през декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Самолет е в готовност да отлети за евакуация на българи от Ливан

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за поетапна евакуация на българите там. Това е докладвано на служебния премиер Димитър Главчев в понеделник сутринта на среща в Министерския..

публикувано на 30.09.24 в 11:54

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15