Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската редакция на Радио България навърши една година

Кратка равносметка от дейността на нейния екип

Днес е първата годишнина от създаването на румънската редакция на Радио България. Тя бе официално открита на 20 октомври 2022 г. на церемония в Българското национално радио в присъствието на посланиците на Румъния, Република Молдова и гости с отношение към Българското национално радио и журналистиката.

Н.Пр. Анатол Чебук, Вл. Митев, ген. директор на БНР Милен Митев, Н.Пр. Бръндуша Предеску, Ю. Баховски и гл. редактор на Радио България Кр. Мартинов на церемонията на 20 октомври 2022 г.
За изминалата година румънската редакция на Радио България отрази богата палитра от събития от политическия, икономическия, културния, спортния, религиозния и музикалния живот в България. Тя следваше и динамиката на българо-румънските отношения, включително чрез интервю с българския посланик в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, с анализ, провокиран от подписването на съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни и т.н. Във фокуса на вниманието бяха и отношенията на човешко ниво между българи и румънци, румънски културни събития в София, теми, свързани с българското малцинство в Румъния и т.н. Бе сключено и споразумение за партньорство между БНР и Радио Румъния.


За интереса към румънската редакция на Радио България може да се съди от факта, че нейната страница във Facebook има над 600 последователи – знак, че тя запълва информационна ниша, която е търсена. Публикации от тази страница бяха споделяни от други румъноезични страници, фокусирани върху Европеистика и международни отношения, но и от обикновени румънски потребители на Facebook.

Бяхме приятно изненадани от желанието на наши читатели да ни дарят книги, с които да се оформи своеобразна библиотека на румънската редакция на Радио България. Гледаме позитивно на на тази идея и вероятно скоро ще направим анонс по този въпрос.

Румънската редакция на радио България се утвърди и като звено, което осигурява експертиза по въпроси, свързани с румъноезичното пространство. Нейният журналист Владимир Митев е чест гост на програма “Хоризонт” (новинарската програма на Българското национално радио) и програма “Христо Ботев” (културната програма на Българското национално радио), прави интервюта с румъноговорящи събеседници по най-различни теми от политическия, икономическия и обществения живот на Румъния и Република Молдова. На свой ред, Юлия Баховски – другата движеща сила на румънската редакция, пътува постоянно между София и Букурещ и участва в много българо-румънски събития, свързани с културни, туристически или бизнесконтакти между двата народа. Тя също прави интервюта с хора от българо-румънското пространство. Своята подкрепа за развитието на румънската редакция на Радио България дава и редакторът Александру Йонашку, сътрудник, базиран в Крайова, с докторат по румънска и британска литература.


На 3 ноември 2023 г. в Българския дипломатически институт ще бъде представена книга, резултат от изследователския проект “Румънската външна политика в геополитически контекст и България”, която събира две изследвания – това на Анета Михайлова – специалист по Румъния от Института по Балканистика на БАН и на Владимир Митев – повече за тезите, които той застъпва в изследването си можете да чуете в предаването „България днес“ от 18 октомври т.г.

Наред с други идеи как да се развият българо-румънските отношения, нашият колега аргументира защо има нужда те да имат популярен елемент т.е. гражданите на двата народа да бъдат техни субекти. Според Владимир Митев така ще се изгради повече доверие между хората, те ще се опознаят взаимно, ще нарасне потенциалът на отношенията и всякакви политики, които елитите опитват да водят, ще имат по-голяма дълбочина и плътност.

Румънската редакция на Радио България е част от тази тенденция за отваряне към съседите, за свободен обмен на информация, за комуникиране на проверени и точни информации, които да преодолеят предразсъдъците и да покажат, че страните в нашия регион се променят и модернизират. Така, съвместно и с екипите на сръбска, гръцка, албанска и турска редакции, Радио България продължава да следва амбициозната си цел да насърчава комуникацията в Югоизточна Европа, така че народите ни да се развиват в приятелство и сътрудничество!

Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00