Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на брежанския кестен в село Брежани

Снимка: БТА

Жителите на симитлийското село Брежани ще отбележат Празника на брежанския кестен с богата програма през уикенда.  

На дълга кулинарна трапеза гостите ще бъдат приканени да опитат традиционни ястия – уханни пити, баници, айвар, заек с кестени, сладкиши с кестени, приготвени от местни майсторки и гости от град Делчево в Северна Македония. “И ще заухае площадът на най-вкусните кестени, хилядолетия съхранени в Брежанските гори”, обещават организаторите от сдружение “Хора и традиции”. 

Целта на събитието е да популяризира местния сорт кестени, пренесен по римско време на тези земи. Освен наслада за небцето, празникът ще предложи изложение на селскостопански продукти, а също веселие и добро настроение чрез фолклорни песни и танци и балонен празник за децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58