Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на загиналите български военни на Стражин и Страцин

Оцелелите герои от Парашутната дружина на парад в София през 1945 г. след завръщането от фронта.
Снимка: БНР

Край Страцин в източния дял на Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г. бе отслужена от свещеници от България и Северна Македония. Делегацията от български цивилни и военни, беше водена от ген. м-р Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. На церемонията присъстваха и посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов и други български дипломати.

"Горд съм, че изпълняваме своя дълг, като наследници на Парашутната дружина да отдадем почит, признание и памет на героите, които са изпълнявали своя дълг към родината, Европа и света“, заяви генерал Явор Матеев.

Страцинско-Кумановската операция е настъпателна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война. Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г. В атаката срещу укрепения от немската армия район загиват над 1000 български военни. С особен героизъм се отличава Парашутната дружина, която щурмува и завладява Стражинската позиция по пътя към Скопие. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25