Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във Варна представя 14 румънски живописци

Снимка: архив Национален университет по изкуствата в Букурещ

Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023 г. Участниците са селектирани от Националния университет по изкуствата в Букурещ по покана на проф. Валери Чакалов, ръководител на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ в Шуменския университет. 

Експозицията е под мотото „Transcending East. Румънска живопис”. Авторите са уважавани художници и преподаватели в катедрата по рисуване на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Това са Йон Ангел, Каталин Балеску, Траян Болдеа, Богдан Чеочану, Мариан Добре, Мирча Якоб, Петру Лукачи, Георге Москал, Мирча Мурешан, Александру Радван, Михай Сърбулеску, Андрей Симион, Теодор Щефан и Андрей Тудоран.

С корени в царството на постмодерността, платната в тази изложба изящно се колебаят между двата постоянни полюса на визуалната култура: фигуративното и абстрактното.

Откриването на изложбата на 25 октомври е от 13:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1 в морския град.

БНР подкасти:

Още от категорията

В Братислава гостува мултимедийна изложба за Сирак Скитник на БНР

На 22 февруари в Братислава ще бъде представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". Експозицията, дело на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, и екип от програмата за..

публикувано на 22.02.24 в 00:05
Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars..

публикувано на 20.02.24 в 13:59

Георги Господинов пред „The Guardian“: България е място оживено с неразказани истории

След романа "Времеубежище" британските читатели могат да се запознаят с друга книга на Георги Господинов - "Физика на тъгата". Тя е публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. По този повод и в неговия..

публикувано на 19.02.24 в 10:44